Strah je zdrav kada vas juri lav

Kada vas juri lav i u sličnim situacijama kada se borimo za goli život STRAH je produktivan jer šalje signal mozgu da bude na oprezu i u pripravnosti. U svakodnevnim situacijama gde brinemo i osećamo strah iz raznoraznih razloga na koje možemo ili ne možemo da utičemo, kada strah traje duže vremena u kontinuitetu, stres izazvan strahom, pravi disbalans u našem telu na svim nivoima. I kao takav je poguban jer se stres vremenom deponuje u organizmu i pravi tzv. SENKU, kaže lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke. Tako nagomilan stres manifestuje se u telu kao bolest.

Kao student etnologije i antropologije, davnih dana dobila sam da radim seminarski rad na temu australijskih domorodaca – Aboridžina. U preporučenoj literturi „Adam u okeru“, C. Simpsona piše da su misionari bili između ostalog iznenađeni kada su primetili kako domoroci s vremena na vreme pale neke kolibe, a kada bi se desilo da čovek stane na taj pepeo, odmah umre. Starosedeoci su im objasnili da je to normalno jer su kolibe napravljene za žene da tu borave za vreme njihovog menstrualnog ciklusa i da je samim tim tu nečista i demonska energija. Smatrali su da ko bi stao čak i na ostatak paljevine, tj. pepela od te kolibe, da neće preživeti. To se, na očigled i zaprepašćenje misionara, i dešavalao. Vidite KOLIKO SU UVERENJA JAKA! Toliko da čak može i da se umre.

Mozak ne razlikuje maštu od stvarnosti, već reaguje na ono u šta verujemo i na ono o čemu često razmišljamo. Brinući se mi pravimo neke neželjene scenarije u glavi i preživljavamo te emocije: strah, stid, ljutnju, tugu… a to je za naš mozak isto kao da se to stvarno i dogodilo. To je za mozak realnost obzirom da su emocije jake. Obratite pažnju koliko posto vremena dnevno provodite u strahu, ljutnji i drugim niskofrekventnim emocijama i videćete da verovatno veći deo vremena upravo brinete i time narušavate vaše zdravlje. Potrebno je dosta vremena da bi se organizam od toga posle oporavio i vratio u ravnotežu: hormone, štitnu žlezdu, želudačnu kiselinu, ritam srca, opustio mišiće. Za razliku od straha i kontinuirane brige za svašta nešto, kada vas pojuri lav i spasete se, organizam će se oporaviti jer ovaj stres za organizam nije sakupljan u kontinuitetu ili duže vreme i naravno ne dešesava se često da upadate u takvu nevolju, nadam se.

Briga za nas i naše najbliže, neverovatni scenariji koje naša mašta može da napravi stavljaju fokus na loše i tu ide naša pažnja i energija. Počinjemo da zapažamo samo takve stvari, situacije i njima slične. Kada se iskreno POMOLIMO i verujemo u moć molitve tada nam je u fokusu: sreća, zdravlje, sigurnost, ljubav i sve ono lepo što želimo sebi i drugima. Vibriramo na višim frekvencijama i to se širi oko nas. Tada je naša pažnja, a samim tim i eneregija, fokusirana na ono što je dobro za nas i druge. Lepe emocije utiču i na naše ponašanje, na ravnotežu u našem organizmu, pa su hormoni i štitna žlezda u balansu, ritam srca je pravilan, a mišići opušteni. Kada se smejemo i kada smo srećni i naši mišići su opušteni. Testirajte.

Verujte u dobro i dobar ishod! Iskreno se pomolite bez rečce NE jer je mozak ne prepoznaje. Zavolite svet, ljude, događaje pa čak i ako vam se na prvi mah ne čini da dobro donose, bar budite ravnudušni u odnosu na njih. Stresne emocije su škodljive, njima se ne rešavaju problemi, već se blokira sve konstruktivno i dobro koje može dovesti do pravog rešenja. Vibrirajte emocijom ljubavi i imunitet će se obnoviti jer je TELO U BALANSU.

Meditacijom, vizualizacijom, molitvom, možemo pospešiti osećaj sigurnost, ljubavi, zaštićenosti, stabilnosti… WINGWAVE tehnikom se lako stiže do željenog stanja balansa, spokoja, sigurnosti, jer se strah ovom tehnikom uspešno može otkloniti. Za osećaj stabilnosti i ukorenjenosti možete zamisliti kako kroz vas od krunske čakre, tj. donjeg dela kičme, kroz noge i stopala, preko tla do središta zemlje puštate korenje i tada osetite prijatnost i toplotu Majke Zemlje. Nakon toga vratite se polako do kičme ili malo više i osetite kako kruži topla energija. Umesto korenja možete zamisliti vodu ili veliki zrak svetlosti. Zamislite ono što vam najviše prija.

Sada ste stabilni! Ukorenjeni. Sve je u redu. Sve je dobro. Sve je kako ste zamislili! Tu ste vi i oni koje volite. Univerzum je uz vas. I radujte se novom, hormoni to vole! Setite se kakvi ste kada ste zaljubljeni. Onda sve može, sve možete, sve vam je lepo, tada ne vidite loše. Tada ste kreativni, puni elana i pozitvne energije, tada ste zdravi. U takvom stanju ste vi najbolji Vi i za vas i za okolinu. Onda volite život i verujete da on voli vas. Eto vidite! Ne treba vam poseban povod da se zaljubite već odluka da sa ljubavlju gledate na svet i pojave oko vas. Kada da se ponašate kao da ste zaljubljeni hormoni dopamin i oksitocin rade li rade, vaš mozak registruje da može da se opusti i šalje signal svim organima, enzimima, proteinima, mišićima da je sve OK. Nemojte čekati da vas lav pojuri da bi ste se podsetili koliko je život lep i koliko vam je stalo do njega. Ostaviite vi lava da spava, a život je lep i to korisno uverenje treba da vežbate svaki dan.

Opustite se. Proćiće i ovo. Sve prođe i dobro i loše. Te cikluse treba da prihvatimo i na tim talasima se opustimo i ljuljuškamo. Zvuči paradoksalno, ali ta fleksibilnost nam zapravo daje kontrolu i mogućnost da se prilagodimo i teškoće prevaziđemo. Uradite šta je do vas i prepustite se. Verujte u dobro i pravite planove, temeljno i detaljno sa strašću i posvećenosću. Napravite MENTALNU SLIKU kao da imate plašt ili krila (osmislite boje, veličinu, pokušajte da osetite od kog materijala su sačinjeni), zamislite kako svojom ljubavlju i plaštom/krilima štitite i obavijate svoje najmilije i vas same. Tu ste na sigurnom, tu ste zdravo, tu ste na okupu. Sačuvajte sebe i druge vašom ljubavlju, verom i nadom. I već osećate koliko vam ljubav ispunjava srce, prostor oko vas i ide do neba. Vidite, čujete, osećate da ste zaštićeni, zdravi i sigurni vi i oni koje volite.

A da, samo još jednom da vas posetim: ŽIVOT JE LEP.

Ljubim vas.

Leave a commentCopyright © 2019 tatjanamrkic.rs