Srećan roditelj, srećno dete

Kada planiramo dete ili ne sva pažnja je usmerena prema njemu i pregršt dobre volje i namere. Kako dete raste, svakodnevica je „neumoljiva“ i „melje“ pa pored svih obaveza malo vremena ostaje da se posvetimo našim najbližima, uđemo u „dečje cipelice“ i sagledamo svet iz detetovog ugla, iz njihove mape uma. Njihovi prioriteti nisu isti kao naši. Plus oni još nemaju iskustvo kao mi i uverenja koja mi imamo. Valjalo bi ispitati da li su i sva naša uverenja nama korisna, a posebno detetu.

Tako je sa puno ljubavi i entuzijazma nastao moj program kao pomoć roditeljima da sa uživanjem zajedno prođu sve periode odrastanja sa svojim detetom. Da uživaju u roditeljstvu. Setite se, zato smo ih i rodili. Da bi zajedno sa njima i u njima uživali, bili im podrška na njihovom putu i „letu“ da budu najbolja verzija sebe, ne naša kopija, a mi da budemo srećni ljudi i roditelji. Ipak, usput, uticaj sredine, društva i životnih okolnosti često donese izazove i očas posla se nađemo u situacijama u kojima se ne snalazimo, ili nemamo dovoljno vremena da se posvetimo detetu. Često se osetimo izgubljeno u celoj priči. Tada roditeljstvo postaje pakao. Onda više nismo podrška svom detetu iako sve radimo za „njegovo dobro“. A znamo li šta je detetu zaista važno?

Višegodišnjim bavljenjem ovom temom, pre svega sopstvenim detetom, mnooogo pročitane literature, prođenih edukacija i seminara, iskustva i znanja sam sublimirala u jedan program. Njega čine jednostavne tehnike, alati i veštine za pomoć roditeljima da pored svojih obaveza uživaju u roditeljstvu a i deca sa njima, da im prenesu željene vrednosti i uverenja i prevaziđu izazove koje život nosi. Tu su i razne vežbe za decu svih uzrasta uz koje lako dolaze do odgovara na pitanja koja su njima važna.

Dobitnik nagrade HEALTHY AWARDS 2020.

Tema: Higijena uma/čišćenje duše

Uz pomoć divne Sanje i LeKaSe, Malca Genijalca Palilula taj program smo i sprovele. Po komentarima roditelja rekla bih da smo i uspele da im pomognemo da objektivno sagledaju okolnosti i situacije, reaguju na najbolji način po njih i dete i uživaju sa svojim detetom, ono malo vremena koje imaju. Vreme je najdeficitarniji resurs i za to koristimo metodu kako da organizujemo vreme i prioritete. Zanimljiva je i činjenica da su bili zainteresovani upravo oni roditelji koji su imali visoku svest o potrebama svog deteta i bili otvoreni za nova saznanja kako bi unapredili svoj i detetov kvalitet života.

Duboko verujem, da smo svi rođeni da bi bili srećni i zahvalni što hodamo ovom planetom. Kako pojam sreća nema jasnu definicuju smatram da je osnovni zadatak da sami sebi definišemo šta je za nas sreća i živimo u skladu sa našim vrednostima i našom formulom sreće, takođe i naše dete sa svojim vrednostima. U kontekstu toga ovaj program smatram mojim malim doprinosom za bolje sutra svih nas posebno naše dece.

Leave a commentCopyright © 2019 tatjanamrkic.rs